Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na najlepsze praktyki tradycyjnej kultury kulinarnej na obszarach wiejskich. Wykonajcie i prześlijcie zdjęcie i opis Waszej potrawy, która króluje w Waszych regionach.
Szukamy dań lokalnych, tradycyjnych, pełnych smaku, a przede wszystkim pysznych i zdrowych! Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne.
W konkursie może wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski.
Celem konkursu jest promowanie i dbałość o tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie, ze szczególnym uwzględnieniem bogactwa i różnorodności lokalnych wzorców i praktyk kulinarnych.
Czekamy na zgłoszenia konkursowe w 5-ciu kategoriach: 1. kiszonki z warzyw i owoców 2. zupy 3. potrawy jarskie 4. potrawy z drobiu i ryb 5. potrawy świąteczne.
Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, wraz z dołączonymi zdjęciami lub filmem na którym widnieje potrawa, a także recepturą na jej wykonanie.
Zgłoszenia można przesyłać do 16-go grudnia 2020 r. na adres:
Szczegóły dotyczące konkursu, regulamin, formularz zgłoszeniowy (pobierz)